+45 7020 6383 info@gptours.dk
+45 7020 6383 info@gptours.dk

En mindeværdig weekend

EN MINDEVÆRDIG WEEKEND

F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Francorchamp

Det blev en af de weekends, vi husker: Belgiens Grand Prix 2024 havde det hele – det sædvanlige regnvejr, det skønneste solskin, et spændende løb – og en vinder, der blev diskvalificeret.

Kvalifikationen fandt sted i regnvejr, og her understregede Max Verstappen med en omgangstid, der var et halvt sekund hurtigere end nærmeste konkurrent, at han er verdens bedste racerkører. En grid-straf for at have brugt for mange motordele sendte ham ned på 11.-pladsen på gridden til løbet, der blev afviklet i strålende sol.

I det tætte felt, der præger 2024, kunne hollænderen køre sig frem til en flot femteplads. Hans teamkammerat Sergio Perez rutsjede den anden vej: Efter Verstappen grid-straf blev mexicaneren rykket frem i første række ved siden af Charles Leclerc, men efter den lovende kvalifikation, faldt han ned gennem feltet til en ottendeplads i mål. Det var en af den slags præstationer Perez har haft alt for mange af, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis det krisemøde Red Bull har indkaldt til mandag ender med en degradering af mexicaneren (til Racing Bulls) – eller måske en decideret fyreseddel.

Med Red Bull-kørerne ude af kampen om sejren, blev løbet en strategisk affære, hvor det undervejs gik op for George Russell, at han kunne redde sig igennem de 45 omgange med kun et pitstop. Den erkendelse sikrede, at han kom først i mål med Mercedes-makker Lewis Hamilton lige efter. Det var flot dæk-management af Russell på den solbeskinnede Spa-Francorchamps bane, men en halv time efter løbet afslørede kontrolvejningen, at hans Mercedes var halvanden kilo for let. Årsagen var sandsynligvis øget dækslitage, men i alle tilfælde blev han diskvalificeret, og sejren gik i stedet til Hamilton, der havde gennemført løbet med to stop.

Kevin Magnussen gennemførte også løbet med kun et stop, og den strategi betød, at han kom i mål som nummer 15, mens Haas F1 teamammerat Nico Hulkenberg blev nummer 19 efter to stop.

Efter løbet fik danskeren fortjent ros af teamchef Ayao Komatsu, så K-Mag kunne tage på sommerferie med familien med god samvittighed.

Vi er tilbage om 14 dage med Hollands Grand Prix – og den 

DE ALTERNATIVE NYHEDER FRA FRANCORCHAMP

Formel 1-journalist Peter Nygaard med de alternative nyheder, du kun ser hos Grand Prix Tours.

GASLY LØB TIL ÆRE FOR HUBERT

Det er i år fem år siden Anthoine Hubert omkom under Formel 2-løbet i forbindelse med Belgiens Grand Prix 2019. Alpine-kører Pierre Gasly ærede sin afdøde kammerat ved at arrangere et mindeløb (til fods!), der fandt sted torsdag aften. Der var to indlagte pauser i løbet: Den første i Eau Rouge, hvor Hubert kørte galt, og den anden på Kemmel-langsiden, hvor den unge hollandske Dilano van t Hoff omkom i et Formel Regional-løb forrige år.

INGEN PITT-STOP!

Efter sidste års omfattende strejke i Hollywood er der nu igen fuld fart på optagelserne til den nye F1-film med Brad Pitt i hovedrollen. I filmen kører Pitt (under navnet Sonny Hayes) for Apex Grand Prix, og det fiktive team´s to sorte biler var på banen flere gange både fredag og lørdag. Filmen, hvor danske Kim Bodnia også er på rollelisten, får efter planen premiere i juni næste år.

SENNA-SERIE KLAR I NOVEMBER

Netflix har gennem de seneste to år arbejdet på en nye serie i seks afsnit om Ayrton Sennas liv. Til serien har producenterne opbygget replica´er af næsten alle de racerbiler, brasilianeren kørte gennem sin karriere. Nu er der sat dato for premieren: Senna-serien kan ses fra 29. november.

PIASTRI: FOR FEM EURO HELD

Da Oscar Piastri forrige søndag ankom til Hungaroring, insisterede en fan på at give ham fem Euro. Australieren afslog i første omgang den kontante gave, men den ivrige fan insisterede – og lovede at 5-Euro sedlen ville bringe held. Samme eftermiddag vandt Piastri som bekendt sit første grandprix, og postede senere en video på sine sociale medier: ”Til min fan – du ved hvem du er: Nu bliver du nødt til at give med 5 Euro før hvert løb!”. Senere har McLaren-køreren slået fast, at han naturligvis ikke modtager penge fra sine fans.

SINGAPORE VIL HALVERE CO2-UDSLIP

Arrangørerne af Singapores Grand Prix har et ambitiøst mål om at halvere CO2-udslippet med 50% i forhold til 2022-løbet. Målet skal nås inden 2028 og inkluderer blandet andet brug af bio-diesel og brugt madolie i de mange generatorer, der leverer strøm til projektørerne omkring banen.

KYLIE OG KRAVITZ I SINGAPORE

Selvom Singapore-arrangørerne vil spare på strømmen, er der stadig fuld fart på deres grandprix-koncerter. Programmet for weekenden 20.-22. september er netop annonceret, og hovednavnene på den store Pedang-scene bliver One Republic (fredag), Kylie Minoque (lørdag) og long-time F1-fan Lenny Kravitz (søndag - billedet). De mindre scener byder blandt andet på The Corrs og Kool and the Gang.

VI GIK TIL VAFLERNE

Hvis der er to ting, der er gode til i Belgien (ud over at bygge fede racerbaner i Ardenner-bjergene!) er det pomfrites og vafler. I paddocken var der fri adgang til begge dele, og specielt ved vaffel-vognen – en klassisk Citroen Type H – var der hele weekenden lang kø.

RACE NIGHT PÅ HOLIDAY INN

Den sidste Race Night inden sommerferien blev meget passende afholdt på Holiday Inn i Hasselt. I hotellets store sal var der dækket op med lækker finger-food, belgisk øl – og masser af racer-snak. Og bogsalg: Grand Prix Tours´ bog-pusher Ole Lilholt havde medbragt en håndfuld af min bog ’Formel 1 – af dem der var der’. Han fik hurtigt udsolgt!