+45 7020 6383 info@gptours.dk
+45 7020 6383 info@gptours.dk

FERRARI FEST I MONZA

FERRARI FEST I MONZA

F1-journalist Peter Nygaard rapporterer fra Monza.

Det er det alle Formel 1-kørere – inklusive Kevin Magnussen – drømmer om: At stå øverst på podiet i Monza efter at have vundet Italiens Grand Prix i Monza.

Dét oplevede Charles Leclerc søndag efter en taktisk genistreg. Mens konkurrenterne havde to pitstop på den nyasfalterterede bane reddede Leclerc sig igennem med et enkelt, og det sikrede ham en populær sejr, som de sejeste tifosi sikkert stadig fejrer.

Det var ellers McLaren, der for anden weekend i træk havde feltets hurtigste bil. Lando Norris og Oscar Piastri startede fra første række, og selvom Norris gik i front, var Piastri hurtigt forbi med en aggressiv manøvre. Som vi snakkede om ved Race Night lørdag aften på Crowne Plaza: Før eller siden ryger de to McLaren-kørere i totterne på hinanden, og Italiens Grand Prix blev endnu et skridt på rejsen mod balladen.

Kevin Magnussen kørte et af sine bedste løb i lange tider, og reddede sig trods en 10-sekunders straf for et sammenstød med Pierre Gasly i mål til et enkelt VM-point. Men samtidig vurderede dommerne, at danskeren bar skylden for sammenstødet, og gav ham to ’klip-i-licensen’, der betyder, at han har karantæne i Azerbaijans Grand Prix om 14 dage. De fleste – inklusive Gasly – var enige om at dommen var hård, men Magnussen samlede i foråret så mange ’klip’, at det nøgternt vurderet kun var et spørgsmål om tid, før han fik karantænen

Formel 1 i Monza - Podium 24

DE ALTERNATIVE NYHEDER FRA MONZA

Formel 1-journalist Peter Nygaard med de alternative nyheder, du kun ser hos Grand Prix Tours.

HAAS BLEV FORSINKET I ANKOMST

Haas-teamet kom til Monza senere end alle konkurrenterne, for teamets lastbiler måtte ikke forlade Holland, før de havde betalt deres tidligere titelsponsor, russiske Uralkali, et trecifret millionbeløb. Uralkali, der ledes af Nikita Mazepins far Dmitry, havde i 2022 betalt for hele sæsonen, men Haas opsagde på grund af Ruslands invasion af Ukraine samarbejdet allerede ved vintertesten. Uralkali fik op til sidste uges grandprix i Zandvoort en hollandsk domstol til at gå ind i sagen, og dommeren besluttede, at Haas-teamet ikke måtte forlade landet, før pengene var overført. Først manden klokken 13.37 modtog Uralkali pengene, og Haas-transporterne kunne starte turen mod Monza.

ALPINES FØRSTE ’HJEMME-AVLEDE’ KØRER

Jack Doohan skal som bekendt afløse Esteban Ocon hos Alpine i næste sæson. Dermed bliver australieren den første kører fra det store Renault/Alpine talent-akademi, der kører løb for teamet. Men ikke den første F1-kører fra akademiet: Renault/Alpine hjalp også Guanyu Zhou og Oscar Piastri gennem juniorklasserne, men de takkede begge for uddannelsen ved at køre Formel 1 for henholdsvis Sauber og McLaren. Christian Lundgaard var også med i akademiet, men kører nu IndyCar.

NU ER RALF SUR PÅ FLAVIO

Ralf Schumacher, der i dag er kommentator for tysk TV, har længe været sur på Haas F1 og specielt den tidligere chef Guenther Steiner på grund af teamets behandling af hans nevø Mick i 2022. Nu er Ralf også røget i totterne på Alpine-rådgiver Flavio Brisatore: Mich Schumacher, der kører for Alpine i sportvogns-VM, håbede længe på at få F1-sædet ved siden af Pierre Gasly i 2025. ”Det er for dårligt, at Mick skulle læse på de sociale medier, at Jack Doohan havde fået pladsen. Flavio burde have ringet til ham - specielt når man tænker på, hvor tæt Flavio var på Schumacher-familien,” siger Ralf. Flavio Briatorer var teamchef for Benetton da Micks far Michael vandt VM med teamet i 1994 og 95.

ALBON ER SUR PÅ KEVIN

I Holland brugte Kevin Magnussen endnu en gang sine brede skuldre til at holde blandt andre Alexander Albon (Williams-Mercedes) tilbage, så teamkammerat Nico Hülkenberg kunne opbygge en forspring til konkurrenterne. ”Kevin er teamplayer – og det respekterer jeg. Men der er en gråzone for, hvor meget man kan tillade sig, og den zone blev overskredet,” sagde Albon efter løbet. Thailænderen var også et af ’ofrene’ for danskerens defensive kørsel i Saudi Arabien i marts.

PIOLA FYLDTE 900

Jeg runder mit grandprix nummer 700 i Abu Dhabi, (og Grand Prix Tours er allerede i gang med at arrangere festen!) I Monza fejrede vi torsdag aften mest absolutte nestor blandt F1-journalisterne, italienske Giorgio Piola: Han har nu været til 900 grandprixer, og er kun fået glip af en lille håndfuld af alle de løb, der er kørt siden 1969. Respekt!

STREJKE HOS RENAULT?

Det er en offentlig hemmelighed, at Renault/Alpine-ledelsen overvejer at købe motorer hos Mercedes fra 2026. Det har fået medarbejderne i fabrikkens nuværende afdeling for Formel 1-motorter i Paris på barrikaderne, og sagen kan ifølge franske traditioner ende med en strejke. I yderste konsekvens kan teamet komme til at mangle motorer til et eller flere løb i de kommende uger.

KIMI PÅ BESØG

Hvem skulle have troet det? Kimi Raikkonen, verdens mest tavse finne og en mand der var kendt og elsket for sit farverige privatliv, er blevet både snaksagelig og familiemenneske. 2007-verdensmesteren mødte op i paddocken med kone og tre børn og brugte mange timer på at sludre med gamle venner. Verdens ældste teenager er som 44-åriog blevet voksen!

RACE NIGHT PÅ CROWNE PLAZA

Traditionen tro blev Grand Prix Tours´ Race Night afholdt på Hotel Crowne Plaza I Milano. Men der var også en nyhed – jeg fik lov til at vise lysbilleder! Dog ikke fra min sommerferie i Harzen – det handlede om illustration til at par af ’røverhistorierne’.